top of page
האני מאמין הטיפולי שלי - "בחירה באופטימיות"

"כדי להזיז הר ממקומו, עליך להתחיל עם האבנים הקטנות ביותר " (פתגם סיני)

גישתי הטיפולית  - "בחירה באופטימיות", מבוססת על תורתה של הפסיכולוגיה האדלריאנית שנהגתה ע"י הפסיכיאטר אלפרד אדלר, רופא יהודי ומייסד הפסיכולוגיה האינדיבידואלית- הפסיכולוגיה של האדם השלם.

הגישה האדלריאנית היא גישה פסיכולוגית חיובית לפיה מה שקורה לנו בחיים הוא חשוב, אבל יותר מכך , חשוב מה אנחנו בוחרים לעשות עם מה שקורה לנו, והבחירה הזו היא חופשית ומתקיימת ע"י כל אחד מאיתנו בכל רגע נתון ומכאן המילה "בחירה".

חלק מהאבנים הקטנות באני מאמין הטיפולי שלי נעוצות באותיות המרכיבות את המילה "בחירה".

ב – ביטוי עצמי – כולל ביטוי של רגשות, יכולות ורעיונות אישיים. הוא יכול לבוא לידי ביטוי באופן מגוון כדוגמת -  תקשורת מילולית, שפת גוף, יצירת אומנות, כתיבה, מראה חיצוני, לבוש ועוד.

ביטוי עצמי חיוני לאדם כמו אויר לנשימה. הוא נע על הרצף בין היותו מחזק את האדם לבין היותו מקור לתסכול. ביטוי קולח ומחזק הוא כזה שמגיע מתוך העצמי, משוחרר וחופשי.

האם מוכר לך מצב בו אין לך "האומץ" לבטא עצמך ? שהמילים "נתקעות" לך? שאת/ה  מונע/ת  ממחשבות "מה יגידו עלי"? "איך יגיבו לדברים שלי"?

ח – חמלה - היא רגש המבטא תחושה של השתתפות בסבל, המלווה לרוב ברצון להקל או להפחית מן הסבל של האחר. לרוב האנשים רגש זה מוכר וידוע, אך כמה רגש זה מופנה כלפי עצמינו? כמה אנו מגלים חמלה עצמית ?

חמלה אינה רחמים! ברחמים כלפי אדם אחר אנו מרגישים חוזק לעומת האחר, שנתפש כחלש (ואין מדובר בכוונה רעה). לעומת זאת, חמלה נובעת ממקום של שוויון ערך , ממקום שאנו סומכים על האחר שהוא יכול, ולצד זה משדרים לו תמיכה  ועידוד. אנו לא לוקחים אחריות על האחר ולא רואים בו "מסכן", אלא משתתפים איתו.

עכשיו דמיינו ש"האחר" הוא אתם! מתי לאחרונה הפגנתם חמלה עצמית? מתי לאחרונה הפגנתם נדיבות עצמית? מתי הרגשתם שאתם אנושיים ויכולים לטעות ולהיכשל? מתי לאחרונה הייתם קשובים לעצמכם ? להכיר בחולשות מבלי להקטין את עצמכם?

י יכולת  תומס א.אדיסון אמר – "אילו עשינו את כל הדברים, שאנו מסוגלים לעשות, הינו ממש מדהימים את עצמנו."

אני מאמינה באמת ובתמים ,שבעזרת הכלים שאנו לומדים ומיישמים בקליניקה שלי ומחוצה לה, האמון ביכולת העצמית עולה ועמו האומץ לצאת מהאזור המוכר והנוח ובכך להדהים את עצמינו.

ר – רגשות - האם אפשר לנהל רגשות כפי שאנו מנהלים זמן, משק בית, אנשים? התשובה היא – כן. איבוד שליטה הוא מצב הפוך מניהול רגשות. באיבוד שליטה אנו עשויים להרגיש חזקים לפרק זמן קצר, אבל למעשה אנחנו מפקידים או אף מפקירים את הכוח בידי אחרים (לצד הסיכון בחיבול בקשרים). כוח אינו תגובה רגעית, היא תגובה שהיא פרי של שיקול דעת – היכולת להרגיש את רגשותינו, לשקול אותם ולתכנן פעולה יעילה שתקרב אותנו אל מטרתנו.

נשמע טכני? אולי בתחילה... כשמתרגלים ורואים תוצאות טובות ומקדמות , כלי זה, של ניהול רגשות ,הופך לשפתינו הטבעית.

ה – הומור - להומור בריא יש כמה תפקידים חיוניים בחיים בכלל ובתקופות משבר בפרט. הוא עוזר להתמודד עם סטרס, מפחית חרדות, מסייע לעכל ולעבד סיטואציות קשות כגון אובדן וחוסר ודאות , מעביר מסרים ,מחזיר תקווה ומעלה את המורל. שימוש בהומור, באופן רגיש ובתזמון נכון, מסייע בהסטת נקודת המבט על הקשיים ומזמן הסתכלות נוספת עליהם, הרחקה זמנית מהמשבר וחזרה להתמודדות בכוחות מחודשים.

הומור מוביל לצחוק וצחוק משחרר אנדופינים, שהם חומרים המשתחררים במוח ומשככים את הכאב, משפרים את מצב הרוח ויוצרים הרגשה טובה.

דוגמא לשימוש בהומור כמפוגג/ מסיט לחץ היא במלחמת "חרבות ברזל".

במסגרת מתקפת הכטב"מים מאיראן, שזהו אירוע מעלה לחץ ומגביר חוסר ודאות, היו אנשים ששלחו פוסטים כדוגמת הפוסט הבא בכדי להסיט, ולו לכמה רגעים, את הלחץ ולאפשר תפקוד , אפילו תפקוד זמני –

 

ולאלה שטוענים שאין להם הומור / הומור עצמי ..... מניסיון, אפשר ללמוד או לגלות אותו.

אופטימיות – המילה אופטימיות נקשרת עבורי  למילה תקווה ותקווה היא לא צביעת המציאות בוורוד , אלא ב אי ויתור על הסקרנות במה שהחיים מזמנים ויזמנו עבורנו ,וסקרנות גוררת אחריה פעולה אקטיבית.

בלימוד גישה אופטימית לחיים אני מבינה שאגוז קשה מצופה בשוקולד מתוק יניב חטיף נפלא בשם "אגוזי". אין זה אומר שאנו מתכחשים ל"אגוזים הקשים" בחיינו, אלא אנו מקבלים אותם ואף בחמלה ובהומור.

מזמינה אותך למסע , בגובה העיניים, בו נגלה יחד, יד ביד את ה"אבנים הקטנות" הללו ואבנים נוספות. לא אבני נגף המונעות מאיתנו לנוע אל עבר מטרתנו, אבני דרך – אבנים שמסמנות לנו את הדרך.

הפגת מתח ולחץ באמצעות הומור

כתובת

משה דיין 11

קריית טבעון

טלפון

מייל

© 2024 עטרה פינטל

bottom of page